Heb je een bouwvergunning nodig voor een zwembad in je tuin?

Gepubliceerd: woensdag 02 augustus 2017 09:37

Veel mensen vragen zich af of ze een bouwvergunning nodig hebben voor de aanleg van een zwembad in hun tuin. In principe is er inderdaad een bouwvergunning nodig. Gelukkig geldt er in een aantal situaties een versoepeling, waardoor je een zwembad in vele gevallen meteen kan aanleggen zonder het wachten op het bouwvergunning. Wij zetten de belangrijkste mogelijke situaties op een rij.

Wat is de algemene regel?

Als de totale oppervlakte van alle niet-overdekte verharde constructies in je zij- en achtertuin onder een opgetelde oppervlakte van 80m² blijft, dan heb je geen vergunning nodig. Ook een niet overdekt zwembad behoort tot deze categorie.

Voor het bepalen van deze 80m² tellen strikt de noodzakelijke toegangen en opritten voor je woning niet mee.

Let wel: er gelden een aantal voorwaarden voor deze constructies:

  • Ze mogen niet hoger dan 1,5 meter boven de grond steken.
  • Ze moeten 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven.
  • Ze moeten minder dan 30 meter van de woning ingeplant worden.
  • Ze mogen niet in een kwetsbaar gebied

Meer weten? Je leest er alles over in een brochure van de Vlaamse overheid. Mogelijk gelden in jouw gemeente specifieke lokale regels. Contacteer voor de zekerheid dus zeker ook je gemeentebestuur.

Heb je in deze voorbeelden een vergunning nodig voor je zwembad?

Let op: in alle onderstaande situaties moeten de families ook rekening houden met de bijkomende voorwaarden en eventuele specifieke lokale regels.

Voorbeeld 1: familie Janssens met alleen een terras van 20m²

De familie Janssens droomt van een zwembad in hun achtertuin. Voorlopig hebben ze in hun zij- en achtertuin als enige niet-overdekte verharde constructie een terras van 20 m². Ze denken aan een zwembad van 8 op 3 m.

Is een bouwvergunning nodig? Neen! Het zwembad kan aangelegd worden zonder vergunning, aangezien 20 m² + 24 m² = 44 m² < 80 m².

Voorbeeld 2: een groot zwembad van 15 op 5 meter

De familie Peeters wil een groot overdekt zwembad laten aanleggen in hun achtertuin. Zij hebben op dit moment geen andere niet-overdekte verharde constructies in hun zij- en achtertuin. Daarom mag het zwembad best groot zijn en willen ze kiezen voor een bad van 15 op 5 m.

Moet er een stedenbouwkundige vergunning zijn? Ja! De totale oppervlakte van 75 m² blijft onder de 80 m², toch is er een vergunning nodig omdat de familie Peeters het zwembad wil overdekken.

Hetzelfde zwembad zonder overdekking kan wel aangelegd worden zonder vergunning.

Voorbeeld 3: een zwembad bovenop een terras, stenen bijgebouw en kleine siervijver

De familie Maes heeft al een prachtige tuin, maar wil nu graag een zwembad laten aanleggen in hun achtertuin. In hun zij- en achtertuin hebben ze als niet-overdekte verharde constructies al een terras van 37 m², een stenen bijgebouw van 25 m² en een kleine siervijver van 15 m². Ze denken aan een zwembad van 8 op 3 m. Moet er een stedenbouwkundige vergunning zijn? Ja! Het zwembad kan enkel aangelegd worden met vergunning, aangezien 37 m² + 25 m² + 15 m² + 24 m² = 101 m² > 80 m².

Moet jij een bouwvergunning aanvragen voor het aanleggen van een zwembad in jouw tuin? Kom gerust langs bij CBC Zwembaden in Begijnendijk.  Wij denken graag me jou mee.