Hoe hou je je zwembadwater in optimale conditie? Zorg voor de juiste chloor- en pH-waarden

Gepubliceerd: woensdag 19 juli 2017 10:06

Uiteraard wil je volop genieten van je zwembad van april tot en met oktober. Daarvoor heb je nood aan helder en gezond zwemwater. In deze blog krijg je de juiste tips om je zwembadwater in perfecte conditie te houden.

Wat zijn de belangrijkste waterparameters van je zwembad?

Voor een optimaal onderhoud van je zwembad hou je twee belangrijke parameters in het oog: de chloorwaarde en de pH-waarde.

Hoe meet je de chloorwaarde en de pH-waarde?

Je kan deze parameters meten met ambachtelijke testkits en –strips. Wij adviseren een digitaal meettoestel. Deze werken veel nauwkeuriger en zijn niet gevoelig voor externe factoren zoals zonlicht, vochtigheid,…

Waarom chloor toevoegen aan je zwembadwater?

Chloor is essentieel voor oxidatie en desinfectie van het zwembadwater:

  • Oxidatie breekt alle opgeloste stoffen, waaronder vetten, af.
  • Desinfectie doodt of inactiveert alle micro-organismen, zoals bacteriën.

Wij adviseren steeds het gebruik van vloeibare chloor om de vorming van cyanuurzuur tegen te gaan. Dit zuur zit in vaste chloor. Het blijft steeds aanwezig in het water en wordt niet afgebroken. Te veel van dit zuur verhindert de reinigende werking van chloor. Als dit gebeurt, moet je het zwembad volledig leegmaken en reinigen.

Wat zijn de beoogde chloorgehaltes in het zwembadwater?

Het gehalte aan vrije chloor in een buitenzwembad moet tussen 0,5 en 3,0 mg/l bedragen.

Chloor kan pas goed zijn werk doen, wanneer de pH-waarde van het water tussen de 7,0 en 7,6 ligt.

Kan je niet elke dag de kwaliteit van je zwembadwater meten?

Als het je niet lukt om dagelijks de kwaliteit van je zwembadwater te meten, dan kies je best voor automatische waterbehandeling. Dit systeem neemt het grootste deel van het werk uit handen.

Zomer- of winterklaar maken van je zwembad?

Vermoedelijk biedt je zwembadbouwer je hiervoor een onderhoudscontract aan. Want zegt nu zelf, wat is er leuker dan een stoere poolboy die op regelmatige tijdstappen jouw zwembadwater in perfecte conditie brengt?

Meer weten over het optimale onderhoud van je zwembadwater? In onze poolshop vind je alle producten en krijg je deskundig advies.