Jouw zwembad beschermen tegen vorst? Met onze tips kan je aan de slag

Gepubliceerd: vrijdag 27 oktober 2017 06:00

Om je zwembad maximaal te beschermen tegen vuil en de vrieskou van de aankomende winter, neem je best een aantal maatregelen. In deze blog zetten we helder op een rij hoe je jouw zwembad helemaal winterklaar maakt. We maken daarbij het verschil tussen actieve overwintering en passieve overwintering. Alles begint evenwel met een laatste grondige reinigingsbeurt.

Laatste grondige reinigingsbeurt

Het winterklaar maken van je zwembad start steeds met een laatste grondige reinigingsbeurt.

  • Eerst schep je alle bladeren met een schepnetje uit het zwembad.
  • Vervolgens schrob je de wanden schoon met een wanderreiniger.
  • Daarna controleer je de waterkwaliteit.
  • Op basis van de resultaten van de meting, voeg je de nodige producten toe om de waterkwaliteit te optimaliseren. Tenslotte laat je het water nog eens goed filteren.
  • Pas als elk van deze stappen zorgvuldig uitgevoerd werden, kan je de winterproducten toevoegen.

Actieve overwintering met automatische waterbehandeling?

Werkt je zwembad met een automatisch waterbehandelingssysteem? Dan raden we aan om te kiezen voor actieve overwintering. Dit betekent dat de installatie blijft functioneren, maar in wintermodus wordt gezet.

In deze stand wordt er nog net voldoende gefilterd om de vuildeeltjes te verwerken en om een minimum aan beweging in het water te hebben.

Wanneer het ook overdag vriest, controleer je best regelmatig of de installatie nog draait. Eventueel kies je op die momenten voor de 24/24 modus, zodat het water continu in beweging blijft en bevriezen (bijna) onmogelijk is.

Dit laatste kan uitsluitend als de ruimte waar de installatie staat vorstvrij (of nog beter: geïsoleerd) is. Denk eraan om je warmtepomp volledig leeg te maken, zodat er geen vorstschade ontstaat.

Passieve overwintering zonder automatische waterbehandeling

Heeft je zwembad geen automatische waterbehandeling? Dan kies je voor passieve overwintering. Dit betekent dat je alle filterprocessen stopt en alle installaties ter bescherming vorstvrij moet maken. Je plaatst best vlotters in het zwembad, zodat de schade beperkt blijft bij eventuele vorst.

Om de opstart in het voorjaar te vergemakkelijken, zorg je er best nu al voor dat er zo weinig mogelijk vuil – zoals bladeren en takken – in het water terecht komen. Wij adviseren je om het rolluik niet te sluiten. Lamellen van pvc worden kwetsbaar bij lage temperaturen.

Bovendien is het bij vrieskou onmogelijk het luik te openen of te sluiten. Je gebruikt bij voorkeur een winterzeil. Het rolluik blijft open en kan niet beschadigd raken door de vrieskou. Het winterzeil houdt het vuil uit het water.

Wij maken je zwembad winter- en zomerklaar

Wil je liever niet zelf aan de slag? Geen probleem! Wij sturen graag onze vakman langs die je zwembad winterklaar maakt. Ontdek hier onze voordelige onderhoudsformules om je zwembad winter- en zomerklaar te maken.